GAMLA BRANDSTATIONEN - HÅLLBAR FÖRVANDLING AV HISTORISK BYGGNAD

”Emma / Studio Arne har gjort en exceptionell insats på Brandstationen i Gåsebäck.

Emma har inte bara framgångsrikt tagit projektledningen för ombyggnationen, utan hon har också visat en unik förmåga att tänka kreativt och innovativt. Hon har bidragit med idéer och visioner för hur den gamla brandstationen kan omvandlas till en inspirerande och kreativ arbetsplats. Emma har förmågan att omvandla en drömbild till verklighet med omsorg och precision i varje detalj.

Jag rekommenderar Emma starkt för hennes förmåga att förverkliga visioner och hålla kontroll över processen. Hon är en professionell ledare som jag är övertygad kommer att fortsätta leverera inom alla områden hon engagerar sig i.”

/Dennis Kerkhof, projektledare H+

”Under den tid som Emma verkat på Brandstationen har hon visat prov på många värdefulla kompetenser. Hon är strukturerad och kommunikativ och har en naturlig känsla för att fånga upp frågor och initiativ som kommer från verksamma i närområdet och i huset. Emma har en naturlig känsla för att skapa ordning och tydlighet både i kommunikationen med hyresgästerna i Brandstationen och med tjänstemännen inom staden. En professionell ton har alltid rått. Utöver det nämnda har Emma en skarp blick för interiör design och har i samarbete med renoveringar i huset gett värdefull input och hon har även skapat trivsel på möten och seminarier.

Kontakten och avstämningarna med Emma har alltid varit positiva och hennes idéer har bidragit till konkreta positiva åtgärder i Brandstationen.”

/Carl Welin, Planchef Helsingborgs Stad

På Gåsebäck i södra Helsingborg har den historiska brandstationen från 1940, ritad av Mogens Mogensen, fått nytt liv som ett kreativt nav för konst, kultur och evenemang. Brandstationen, som under nästan 70 år fungerade som räddningsstation, spelar nu en central roll i stadsdelens utveckling och rymmer keramikstudios, konstnärsateljéer, musikstudios och mycket mer. Under mitt arbete för Helsingborgs Stad har jag haft två olika uppdrag kopplade till den gamla brandstationen på Gåsebäck.

Uppdrag 1: Vision och hållbar plan för Brandstationen (2023)

Mitt uppdrag var att skapa en vision för Brandstationens framtida utveckling, där hållbarhet och kreativitet står i fokus. Målet var att bygga en plats som inte bara hedrar byggnadens historiska arv, utan också bidrar till stadsdelens moderna och kulturella förnyelse.

Projektet har baserats på tre centrala hållbarhetsprinciper: social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet. Dessa har styrt varje steg i utvecklingen av Brandstationens nya funktioner.

Social hållbarhet: För att stärka det lokala samhället och de kreativa aktörerna på Gåsebäck har inredning och utsmyckning skapats i samarbete med lokala hantverkare och konstnärer. De återbrukade möblerna och inredningsdetaljerna ger utrymmet en lokal förankring och bidrar till att bygga ett sammanhållet kulturellt ekosystem. Lokalerna kan smyckas med konstverk och väggmålningar skapade av kreatörer från Helsignborg, vilket ger dem en plattform och främjar ett inkluderande klimat.

Ekonomisk hållbarhet: Genom att återbruka befintliga material och möbler har projektet effektivt använt resurserna och minskat kostnaderna. Vi har inte bara sparat på inköpskostnader, utan också skapat en långsiktigt hållbar lösning med lägre underhållskostnader. Ett samarbete med Rönnowskaskolans vuxenutbildning har involverat elever i renoveringen, vilket gett dem värdefull arbetslivserfarenhet och samtidigt hållit nere arbetskostnader.

Miljömässig hållbarhet: Återbruk har varit en nyckelkomponent där allt av hög kvalitet har bevarats, och endast det nödvändiga, som exempelvis den vattenskadade ekparketten, har ersatts. Renoveringen har utförts med hållbara material som harmonierar med byggnadens historiska design, vilket gör projektet både miljövänligt och tidlöst.

Brandchefens våning på plan 5 har nu blivit en flexibel plats för allt från konferenser och utställningar till utbildningar och musikframträdanden. Det nyrenoverade badrummet är inspirerat av byggnadens originaldesign, och ska kompletteras med vintageinredning för att lyfta fram projektets hållbara och estetiska vision.

Moodboards för Brandstationens utveckling:

Moodboard A, utomhusmiljö - En mötesplats utomhus där foodtrucks erbjuder fika, och eventinformation marknadsförs. Platsen ligger nära skateboardparken och graffitiparken, och kopplar samman brandstationen med omgivningen.
Moodboard B, våning 1 - Den gamla receptionen omvandlas till ett kommersiellt utrymme för försäljning av vintageprodukter och lokala hantverk. Live-musik och en skön atmosfär med kaffepauser från de omkringliggande foodtrucksen skapar en livlig mötesplats.
Moodboard C, våning 4 - är skapas flexibla ateljéer och studios som kan hyras månadsvis eller under kortare perioder. Lokalen är avsedd för kreatörer inom musik, konst och andra konstnärliga projekt.
Moodboard D, våning 5 - Brandchefens våning. Utrymmet kan användas för konferenser, möten, event och musikframträdanden, med fantastisk utsikt över södra hamnen och Öresund. En inspirerande mötesplats för alla typer av evenemang.
Moodboard E, möbler och inredning - All inredning återbrukas eller skapas av lokala hantverkare på Gåsebäck eller inom Helsingborg. Det bidrar till en autentisk och hållbar atmosfär.
Moodboard F: Utsmyckning. Lokalen fylls med konst, väggmålningar, skyltning och ljusinstallationer skapade av kreatörer från Gåsebäck och Helsingborg. Detta inkluderar både permanenta installationer och tillfälliga popups som ger en dynamisk atmosfär.

Uppdrag 2: Ombyggnation av Brandchefens våning (2024)

Mitt andra uppdrag, våren 2024, bestod av att leda ombyggnationen av den gamla brandchefsvåningen högst upp i Brandstationen. I nära samarbete med Rönnowskaskolans vuxenutbildning inom trä och måleri utvecklades våningen i takt med elevernas utbildning. Mitt team bestod av elever och lärare från skolam, samt yrkeskunniga inom el, ventilation, våtrum och snickeri.

Vi utgick från våningens historiska arv, men renoverade också med fokus på moderna krav på tillgänglighet och hållbarhet. Den vattenskadade ekparketten ersattes med nya golv, medan allt annat av god kvalitet bevarades. Resultatet blev en flexibel, tidlös lokal med återbruk i centrum. Brandchefens våning är nu en neutral och mångsidig plats som kan användas för allt från konferenser och event till utställningar och musikframträdanden, och speglar en balans mellan historisk bevarandevård och hållbar innovation.