CHOKLAD- OCH ESPRESSOTÅRTA

Originalet till receptet för denna ljuvliga choklad- och espressotårta kommer från Linda Lomelino, som skapar ljuvliga bakverk och är en av mina förebilder när det kommer till fotografering. Jag kan inte låta bli att ändra i originalrecepten så att de passar mig och mina smaklökar bättre. Här har jag gjort en liten justering av choklad- och espressofrostingen.

CHOKLADBOTTNAR

75 g smör
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
1,5 tsk bakpulver
1,5 tsk bikarbonat
3,75 dl strösocker 
2 medelstora ägg
1,25 dl mjölk
1,5 dl starkt hett kaffe eller kokande vatten

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och bröa två bakformar, cirka 15 cm i diameter, eller baka i omgångar i samma form.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål eller bunke. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en slät smet.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna.
  6. Grädda bottnarna i 30-35 minuter.
  7. Låt bottnarna svalna i 15 minuter innan du stjälper upp dem på ett galler.

 

INGREDIENSER FROSTING

200 g mörk choklad (70 %)
300 g rumsvarmt normalsaltat smör
3,5 dl florsocker
1,5 dl kakao
0,5 tsk vaniljpulver eller frön från en vaniljstång
2 msk espresso
2 msk 40% vispgrädde

  1. Smält chokladen över vattenbad. Ställ åt sidan och låt svalna till rumstemperatur.
  2. Rör ner espresso, vispgrädde och vaniljen i den smälta chokladen.
  3. Vispa smöret ljust och krämigt. Tillsätt florsocker och kakao lite i taget tills blandningen är jämn. 
  4. Blanda i den smälta chokladen och vispa i ett par minuter tills frostingen är slät och glansig.

 

SÄTTA IHOP TÅRTAN

  1. Dela båda bottnarna till fyra tunnare bottnar.
  2. Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred ut ett jämnt lager frosting över bottnen. Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den fjärde bottnen överst med den skurna sidan ner.
  3. Bred ett tunt lager frosting över hela tårtan. Låt tårtan stå i kylen i cirka 20 minuter eller tills frostingen har stelnat något. Skålen med frosting kan stå framme under tiden.
  4. Bred resten av frostingen över hela tårtan i ett jämnt lager.
  5. Ställ tårtan på ett snurrande fat. Snurra på fatet samtidigt som du håller en spatel eller baksidan på en mindre sked försitkigt mot frostingen så att det bildas ett mönster som på bilden.