COOKIES 'N' CREAM - OREOTÅRTA

Otrolig tårta av tårtdrottningen Linda Lomelino, som är lika vacker att se på som rolig att göra. I min version har jag adderat mer grädde i fyllningen. Dels för att jag tycker om mycket fyllning, men även för att göra den lite mildare i smaken. 

OREO- OCH VANILJBOTTEN

50 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
1,25 dl mjölk
1 tsk vaniljextrakt eller 1/2 tsk vanljpulver
2,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 stor äggvita
8 normalstora oreokex

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och bröa två små formar, cirka 15 cm i diameter.
  3. Vispa smör och socker vitt och pösigt, i cirka 3 minuter.
  4. Tillsätt mjölk och vaniljextrakt eller vaniljpulver, och vispa till en jämn smet.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och häll ner i smeten. Tillsätt äggvitan och vispa i ytterligare 2 minuter. Krossa kexen och blanda ner dem. Fördela smeten jämnt i de två formarna.
  6. Grädda bottnarna samtidigt i ugnen, i cirka 25 minuter.
  7. Låt bottnarna svalna i 10 minuter och stjälp sedan upp dem på ett galler. 

 

CHOKLADBOTTEN

25 g rumsvarmt smör
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
1,25 dl strösocker
1 medelstort ägg
0,75 dl mjölk
0,5 dl kokande vatten

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj och mjöla en bakform, cirka 15 cm i diameter.
  3. Smält smöret och låt det svalna.
  4. Sikta ner mjöl, kakao, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt övriga ingredienser och vispa i ett par minuter till en jämn smet. Häll smeten i formen.
  5. Grädda bottnen i cirka 30 minuter.

 

FYLLNING

300 g philadelphiaost
2 dl florsocker
5 dl 40% vispgrädde
6 normalstora oreokex

  1. Blanda färskost och florsocker i en skål.
  2. Vispa grädden och vänd ner den i färskostblandningen.
  3. Krossa oreokexen och blanda dem med ungefär hälften av fyllningen – detta ska användas som fyllning i tårtan och resten ska användas för att täcka tårtan. Om frostingen inte känns tillräckligt fast går det bra att låta den stå en stund i kylen.

 

SÄTTA IHOP TÅRTAN

  1. Låt bottnarna vila några timmar innan du sätter ihop tårtan. Om ovansidorna på dina tårtbottnar är runda, jämna till dem med hjälp av en kniv.
  2. Lägg en ljus botten på ett fat med den skurna delen upp. Bred på hälften av fyllningen med oreobitar.
  3. Lägg på en chokladbotten och bred på resten av fyllningen. Lägg på den sista ljusa bottnen med botten med ytan som har gräddats mot bakformens botten upp.
  4. Bred ut fyllningen utan oreokex över tårtan i ett jämnt lager.

 

DEKORATION

10-12 normalstora oreokex
10-12 minioreokex

  1. Smula de normalstora kexen i en mixer.
  2. Börja med att täcka tårtans ovansida med kaksmulor och fortsätt sedan ner runtom tårtan. Det tar lite tid att få ett jämnt lager, men med lite tålamod brukar det gå bra. Tryck fast smulorna runtom tårtan med handflatan. 
  3. Dekorera med några minioreokex.
 
 
Trevlig bakning!