Rceptet tillhörde min farmor Ewy, men för mig är thekakor lika med torskfiske med båten Levangen utanför Fårösund på norra Gotland. Picknicken bestod av släktens klassiska kycklingsallad och thekakor med smör och ost. Allt nerpackat i familjens röda kylväska, redo för en dag på sjön. Thekakorna är lika goda i vuxen ålder, och perfekta att frysa in.
Blanda mjölk och havregryn. Låt blandningen svälla under natten, eller minst fem timmar i kylskåp.
Blanda alla ingredienser och knåda till en deg.
Kavla genast ut degen till ungefär 0,5 centimeter tjock, och tag ut runda kakor. Jag brukar använda en rund pepparkaksform som är 10 cm i diametern. Nagga kakorna med en gaffel.
Låt kakorna jäsa i två timmar under en handduk på en plåt.
Grädda thekakorna på andra falsen nerifrån i 225 grader, i 9 minuter eller tills de har fått en fin färg. Pensla med varmt vatten.