GRATINERAD HUMMER

Gratinerad hummer med västerbottenost och cognac. Perfection!

4 portioner

2 st färdigkokta humrar
halv kruka gräslök
1 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl 3% mjölk
2 dl riven västerbottenost
1 äggula
en skvätt cognac
salt och peppar

  1.  Sätt ugnen på 225 grader, grill.
  2. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Tillsätt mjölken, lite i taget under vispning så att inga klumpar bildas. Låt såsen småkoka ca 2 minuter utan lock, rör då och då. Dra av såsen från värmen.
  3. Vispa ner hälften av osten i såsen. När osten har smält, vispa ner äggulan och smaka av med salt och peppar.
  4. Klyv hummern på längden. 
  5. Plocka ur hummerköttet ur stjärt, leder och klor. Ta bort magsäcken från skalhalvorna, den sitter längst upp i huvudet, närmast känselsprötet.
  6. Skär hummerköttet i ca 1 cm stora bitar. Ställ hummerskalen i en ugnsfast form. Fördela köttet i hummerskalen.
  7. Skär gräslöken fint. Blanda ner gräslöken i ostsåsen.
  8. Fördela ostsåsen på hummerköttet i skalet och strö på retsen av osten.
  9. Sätt in formen högt upp i ugnen och gratinera i ca 10 minuter eller tills det fått fin färg.