”Att samverka med Emma i ett projekt är smidigt och konstruktivt. Emma är lyhörd och inkluderande samtidigt som det finns ett tydligt målfokus. I vårt projekt var det även tydligt att Emmas fokus på relationsbyggande och synliggörande, av deltagarna, gav resultat. Med mina erfarenheter kan jag varmt rekommendera Emma när det kommer till projekt och förändringsarbete. Avslutningsvis måste jag lyfta Emmas kompetens inom och fingertoppkänsla för inredning och design. Med en orubblig känsla för form, färg, material, sammanhang och helhet skapar Emma verklighet och vardag av tankar, förhoppningar och ambitioner.” /Patrik Ruppel (Hyresgästföreningen)
”Har jobbat tillsammans med Emma i olika projekt. Det är en ren fröjd! Emma är så kunnig inom sitt område och man kan tryggt lita på att hon levererar! Hon är strukturerad, engagerad och har en förmåga att få även det omöjliga möjligt. Jobbar gärna tillsammans med Emma när som helst!” /Henriette Jareklew (Lunds Kommuns Fastighets AB)
Pilotprojekt för hållbar inredning och hållbart varumärke i Sankt Hans Gränds hyresgästlokal (2021-2022)
Uppdrag: Att skapa en levande och hållbar inredning som fungerar som ett förlängt vardagsrum för de boende i området, med målet att stärka sociala, ekonomiska och miljömässiga hållbarhetsmål.
Bakgrund: Under min tid på Lunds Kommuns Fastighets AB (LKF) drev jag och en kollega ett samarbete med IKEA och Hyresgästföreningen, där uppdraget bestod av att utveckla konceptet ”Furniture as a service” (FaaS). FaaS är en affärsmodell där möbler hyrs ut istället för att säljas, vilket gör det möjligt för kunder att använda möbler utan att äga dem. Företaget tar hand om möblernas underhåll, rekonditionering och återvinning när hyresperioden är slut. Den här modellen främjar cirkulär ekonomi eftersom möbler kan återanvändas eller återvinnas i större utsträckning, vilket minskar behover av att producera nya möbler och spara resurser.
Visionen med projektet var att erbjuda hyresgäster möjligheten att hyra återbrukade möbler. Som en del av projektet skapades ett showroom där vi kunde visualisera hur hållbar inredning ser ut och samverkar med ett hållbart varumärke i en verklig grannskapsmiljö.
Projektbeskrivning: Detta pilotprojekt hade sitt fokus på social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet genom att omvandla en lokal till ett funktionellt vardagsrum för alla hyresgäster i Sankt Hans Gränd. Med en hållbar design och återbrukade möbler skapades ett utrymme där de boende kunde mötas, umgås och ta del av gemenskapen. Här hade vi möjlighet att experimentera med cirkulära lösningar, och både LKF och IKEA kunde undersöka de boendes inställning till hållbar design och återanvändning. Lokalens flexibla inredning, med olika zoner för arbete, vila och gemenskap, speglar vikten av hållbart varumärkesbyggande i miljömedvetna fastighetsprojekt.
Mål och syfte: Genom denna hålllbara inredning och design ville vi skapa en plats där social hållbarhet får blomma. Lokalen fungerar nu som en naturlig mötesplats där människor i alla åldrar kan delta i aktiviteter som främjar gemenskap och trivsel. Detta skapar inte bara en positiv social effekt utan förstärker även områdets hållbara varumärke. Vår målbild var att skapa ett koncept för hållbar inredning som kan fungera som en förebild för liknande projekt inom andra grannskap och hyresfastigheter.
Ekonomisk hållbarhet och cirkulära lösningar: I linje med principerna för hållbart varumärkesbyggande använde vi återbrukade möbler och material, vilket minskade kostnader och miljöpåverkan. Genom cirkulära möbleringslösningar uppnådde vi ekonomisk hållbarhet.
Miljömässig hållbarhet i fokus: Projektet visade på värdet av en hållbar inredning som kan inspirera och informera. Återbruk och minimal miljöpåverkan stod i centrum. Genom ett brett samarbete med hyresgästerna skapades en miljö där boende, trivsel och hållbar design gick hand i hand, och projektet bidrog till LKFs övergripande arbete med hållbara fastighetslösningar.
Boendes perspektiv på hållbart grannskap i Sankt Hans gränd: Som en del av vårt projekt på Sankt Hans Gränd genomfördes en enkätundersökning där vi ställde fem frågor till 42 boende för att få deras syn på vad som skapar ett hållbart grannskap. Resultatet visar att gemenskap och trygghet är avgörande. De boende uttryckte att fler platser för spontana möten med grannar skulle öka välbefinnandet. Gemensamma aktiviteter lyftes fram som ett sätt att bygga trivsel och skapa trygghet. Att känna sina grannar ses som en katalysator för positiva spin-off-effekter, som viljan att lära av varandra, dela kunskap och låna eller dela resurser. Dessa aspekter bidrar till ett hållbart grannskap genom att stärka sociala band och minska behover av att köpa nytt, vilket är en viktig del av ett cirkulärt samhälle.
Slutsats: Detta pilotprojekt har varit en inspirerande möjlighet att skapa en hållbar inredning och ett hållbart varumärke i en hyresgästlokal som tjänar som modell för andra fastigeter. Med social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet i fokus har Sankt Hans Gränds hyresgästlokal nu en välkomnande och levande atmosfär som reflekterar hållbarhetsvärderingar och erbjuder en positiv inverkan på de boende i området.